به قلم پریا سادات طباطبایی
تاریخ انتشار:1402/02/10
به گزارش دیدهبان علم ایران به تازگی گروه پژوهشی دانشگاه هاینریش هاینه زیرنظر پروفسور زیمون آی هوف، پس از بررسی دقیق بخش های گوناگون مغز ۱۸۲ زن و ۱۸۲ مرد با دستگاه مخصوص، به این نتیجه رسیده است که میزان این ماده در ناحیه های مختلف مغز در ایجاد خصوصیاتی مانند برون گرایی، احساس مسئولیت و ثبات در مردان تاثیر تعیینکننده ای دارد اما این ویژگی در مورد زنان صادق نیست.
ماده خاکستری یکی از بخش های سیستم عصبی مرکزی در مغز است که از جسم نورون ها، Neuropil، آکسون های غیر میلینه، سلول های گلیال و مویرگ ها تشکیل شده است.
به گفته آی هوف، هورمون های جنسی و تاثیرات آنها در مغز از عوامل اصلی ایجاد تفاوت در مردان و زنان است؛ از آنجایی که میزان هورمون های جنسی در زنان در دوره قاعدگی آنان تغییر می کند، احتمالا میزان ماده خاکستری تاثیری بر شخصیت زنان مورد آزمایش برجای نگذاشته است در حالی که این تاثیر در مردان که میزان ترشح هورمون جنسی مردانه برای مدت زمان طولانی ثابت می ماند، چشم گیر و قابل پیگیری است.
وی همچنین درباره چگونگی شکل گیری خصوصیات فردی در زنان می گوید: تصور می کنیم که ویژگی های شخصیتی زنان نه از میزان ماده خاکستری سیستم عصبی مرکزی بلکه بیشتر در نتیجه تاثیر متقابل کارکردهای ناحیه های گوناگون مغز بر یکد یگر شکل می گیرد.
مغز از دو نیمکره چپ و راست تشکیل شده که هر یک دارای لایه بیرونی از جنس ماده خاکستری (قشر مغز) و لایه درونی به نام ماده سفید است؛ از آنجا که در هر یک از این ناحیه ها مراکز بینایی، درک و دریافت و حافظه و کنترل نبض جای گرفته، احتمالا مردان که حجم ماده خاکستری آنان بزرگ تر است، از توانایی های بیشتری در این بخش ها برخوردارند.
با این حال آی هوف تاکید میکند که این نتیجهگیری قطعی نیست و باید یک بار دیگر مورد پژوهش قرار گیرد.
به گفته رئیس این گروه پژوهشی، نتایج این آزمایشات در آینده در رابطه با درمان بیماری های روانی که اغلب مردان یا زنان به آنها دچار میشوند، میتواند مورد استفاده قرار گیرد.